Vodniško – izletniški odsek

 Vodniško – izletniški odsek je bil ustanovljen že z ustanovnim občnim zborom leta 1993. Njegov vodja Miro Podbelšek je pripravil plan pohodov in začel z vodenjem. Pri tem mu je vseskozi pomagala žena Anči. Prvi pohod, ki je kasneje postal tradicionalni, pa je bil januarja leta 1994 in sicer je smer potekala, Blagovica, Golčaj, Doline, Trojane, Šipek, Blagovica. Udeležilo se ga je 29 pohodnikov. Na pohodu sta mu pomagala še Peter Urankar in Franc Bergant. Danes se pohoda udeležuje preko 60 pohodnikov, ki prihajajo iz vse Slovenije. Ker je pohod v zimskem času, smo imeli kar velikotežav s pripravami, saj nam jo je požled in visok sneg dodobra zagodel, tako da smo morali sekati drevje in delati gaz v snegu. Naš trud je bil poplačan s krasnim sončnim dnevom. Za 5,10,… krat prehojen tradicionalni zimski pohod prejme vsak pohodnik spominsko značko, ki se podeljuje na občnem zboru društva. Sedem jih je, ki vztrajajo in so do sedaj prehodili vseh 10 pohodov.


Tradicionalni zimski pohod Golčaj – Špilk 1999.

V istem letu so sledili pohodi na Kum, goro Oljko, Raduho, Krn, Kamniško sedlo in kot se spodobi za planince Triglav. Malo blagovčanov je osvojilo naš ponos, naš najvišji vrh in zato je bil planinski krst v Aljaževem stolpu kar precej dolg. Še sreča, da je imel naš vodnik nežno roko in smo brez večjih bolečin zapuščali našega očaka.

V letu 1995 so nas poti vodile širom po Sloveniji in sicer na Šmarno goro, Lisco, na Konja, Storžič, Zasavska gora, najlepši in najbolj zanimiv pa je bil pohod na veliko Babo nad Jezerskim.

Izpeljan je bil izlet v neznano, ki se ga je udeležilo 85 pohodnikov. Veliki Snežnik je komaj zdržal pod našo težo. Sneg, dež, sonce in veliko dobre volje nas je spremljalo na tem izletu. Leta 1996 je bilo planiranih 11 pohodov izvedli pa smo jih 9. Prehodili smo dva dela poti spominov NOB Domžale, obiskali mejni greben Goli vrh, se iz Trojan odpravili do Limbarske gore, osvojili Stol, Ojstrico in Polhograjsko Grmado s Toščem. Na pohodu v neznano nas je spremljal močan dež, vendar nas to ni motilo, da ne bi osvojili vrha Boča.

Slovenija imata toliko zanimivih točk, toliko različnih vrhov, da nam pri izbiri pohodov ni manjkalo idej, le vreme nam kroji uspešnost, vendar nam je v tem letu odpadel le en pohod. Poleg Slivnice, Domžalske planinske poti, Nanosa, Stegovnika, Pohorja, Debele peči, Krvavice in Mirne gore smo organizirali tudi izlet v Planico na ogled svetovnega pokala v smučarskih poletih. Nova aktivnost v vodniško – izletniškem odseku je bila Mladinska delovna akcija »čiščenje planinske poti«, ki je potekala v smeri Krašnja, Limbarska gora, Golčaj, Blagovica. Ker je bila to prva čistilna akcija na naših poteh je bilo nabranega kar 16 velikih vreč smeti. Planinci imamo radi lepe poglede, vendar nas umazanija ob poteh moti, zato smo se odločili, da bomo vsako leto čistili poti. Danes z veseljem ugotavljamo, da zavednost slovenskega naroda narašča in je na planinskih poteh vse manj smeti, tako da so čistilne akcije bolj podobne pohodom, kot pa pobiranju smeti. Občina Lukovica je ob 100 letnici smrti Janka Kersnika in 80 letnici smrti Frana Maslja Podlimbarskega pripravila slovesnost, katere smo se udeležili tako, da smo se peš iz Blagovice podali na prireditev v Lukovico.

V letu 1998 je na prigovarjanje, da je vodnikov premalo, Bojan Pustotnik zbral toliko poguma in se prijavil na tečaj za planinskega vodnika –A- kategorije in tečaj tudi uspešno opravil. Krim, Moravška planinska pot, Slavnik, Rokovnjaška planinska pot v dveh delih, Špilk, Golčaj, vse to smo prehodili. Planiran pohod na Olševo se je končal v Snežni jami. Močan dež je preveč zmočil pot, da bi lahko varno osvojili vrh.

Pohod po Rokovnjaški poti

V letu 1999 se je vodniško – izletniškemu odseku pridružil Bojan Pustotnik. Ker je želel znanje, ki si ga je pridobil na tečaju za planinskega vodnika prenesti tudi na ostale člane društva, je pripravil predavanje o planinski opremi in o nevarnostih v gorah. Da bi lažje ločili cvetice, ki jih je vse polno na planinskih poteh, nam je Grilj Marjan s PD Moravče pripravil predavanje o gorskem cvetju, svoje trditve pa potrdil še z diapozitivi. Sledili so pohodi po Moravški planinski poti, v Haloze prvi del, na Čaven mali Golak, dvodnevni pohod Tamar- Slemenova špica – Vršič, naslednji dan pa še na malo Mojstrovko, na veliki Vrh in Kladivo in na Špilk.

Prestop v novo tisočletje se je kot vsako leto začel s tradicionalnim zimskim pohodom Golčaj – Špilk. Vsi se zavedamo, da v gorah na nas preži veliko nevarnosti, da bi si znali pomagati, ali pomagati drugim, nam je Irma Markovšek pripravila predavanje o prvi pomoči. Pohod na Janče je bil prvi, ki je bil posebej namenjen družinam. Kar nekaj družin se je odločilo, da se nam pridruži.

Sledil je drugi del Haloške planinske poti, izlet v neznano – Blejski vintgar, Ojstrica, Dobrča, del Rokovnjaške planinske poti, najbolj priljubljen in zanimiv pa je bil vsekakor pohod na Triglav. 24 pogumnih »Rokovnjačev« se nas je podalo na 2864m visoko goro, ki nam je namenila prekrasen pogled v dolino.


Osvojili smo Triglav leta 2000.

V letu 2001 se nas je 56 podalo na Jošt pri Kraju, osvojili smo zimski Porezen , prehodili tretji del Haloške planinske poti in s tem končali Haloško vezno pot, osvojili Ratitovec, se za dva dni podali na Pohorje in prehodili Ruško planinsko pot. Da so manj znani vrhovi lahko tudi lepi, smo se prepričali, ko smo se s planine Blato preko Tičarce in Zelnarice podali do Prehodavcev. Lepi pogledi po okoliških vrhovih in planike so nas spremljali na vsej poti. Naslednji dan pa smo prehodili še najlepšo dolino v Julijskih alpah, dolino sedmerih jezer.

Pridružili smo se prireditvi ob dnevu kamniških planin, ki je bil na Kamniškem sedlu, obenem pa smo osvojili še Brano.

Kraški rob nas v letu 2002 ni sprejel, zato pa je bil pohod na Kokoš toliko lepši. Komendska planinska pot, Golica, ko se Ključnice ( narcise ) razkazujejo v vsej svoji lepoti, Olševa s Potočko zijalko, Rodica – Črna prst, Kepa, Begunjščica, Gozdnik in Limbarska gora za zaključek sezone, vse to so vrhovi, ki so jih osvojili v tem letu.

V vodniško – izletniškem odseku se trudimo kot načelnik Miro Podbelšek in kot vodniki Anči Podbelšek, Bojan Pustotnik, ki je vodnik B kategorije, Joži Pustotnik, Marjan in Mojca Cerar, ki sta vodnika A kategorije, Peter Urankar in Franc Bergant. Nabavili smo si nekaj potrebne vodniške opreme kot so vrvi, čelade, cepini, dereze in dve radijski postaji. V desetih letih smo pripravili in izvedli 93 aktivnosti, katerih se je udeležilo 2424 članov, kar pomeni 26 članov na aktivnost. Obveščamo jih po pošti, kar je po vsej verjetnosti razlog za tako visoko udeležbo na aktivnostih.


Zaščitni znak vodnikov PD Blagovica.

Varnost na pohodih je na prvem mestu, zato si bomo še naprej prizadevali, da bomo varno vodili, da se bomo vodniki še naprej izobraževali in usposabljali, da bo plan aktivnosti čim bolj obširen in da bomo lahko zadovoljili čim več naših članov.