ROKOVNJAŠKA PLANINSKA POT

Skoraj ni kraja v naši domovini, kjer ne bi bilo planinske ali turistične poti. Tudi občina Lukovica ni izjema, saj skozi naše kraje poteka kar nekaj poti, med njimi tudi E6 (Evropska pešpot). Z ustanovitvijo Planinskega društva Blagovica se je porodila tudi ideja, da bi imeli svojo pot, Rokovnjaško planinsko pot, ki je bila svečano odprta leta 1998. Večji del poti poteka po mejah občine Lukovica.

Rokovnjaška planinska pot je dolga 58 km in ima 13 kontrolnih točk. Najvišji vrh na poti in tudi najvišji vrh občine Lukovica je Špilk 957 m. Na njem je PD Blagovica postavilo majhen bivak, ki je namenjen vsem planincem in pohodnikom, ki jih pot zanese v te kraje. Na poti je več točk s čudovitimi razgledi proti Alpam, kot tudi nekaj prijaznih postojank, kot je gostišče na Limbarski gori ali na Dolinah, kjer lahko kupite dnevnike Rokovnjaške planinske poti.

Kdor si priskrbi dnevnik, odtisne vseh 13 žigov in ga pošlje na PD Blagovica, bo prejel lepo spominsko značko.

Več zanimivosti pa si lahko preberete v seminarski nalogi: Rokovnjaška pot (pdf, 3,79 MB)

Karta Rokovnjaške planinske poti (klikni na karto za povečavo).

Prerez višin Rokovnjaške planinske poti (klikni na prerez za povečavo).

Seminarska naloga: Rokovnjaška pot (pdf, 3,79 MB) (klikni na spodnjo sliko za datoteko).

Napisala varuhinja narave PD Blagovica: Sonja Mlakar

© 1993-2011 PD Blagovica.