NOVICE IN OBVESTILA - ARHIV 2009

 
24.12.2009 - Voščilo !!!

19.12.2009 - Koncert "Zapojmo skupaj" v dvorani Šole v Blagovici

Kulturni odsek PD Blagovica je v soboto 19. decembra 2009, ob 19:00 uri pripravil nepozaben koncert "Zapojmo skupaj" v dvorani POŠ Blagovica. Obiskovalci so napolnili dvorano do zadnjega sedeža. Na koncertu je nastopilo 7 pevskih zborov in družin, ki rade skupaj pojejo, iz Blagoviškega konca. Zahvala za sijajno organizacijo gre v prvi vrsti načelnici kulturnega odseka Maji Pustotnik, ki je imel idejo o skupnem petju zborov in družin iz naše okolice, zamislila pa si je tudi scenarij za koncert. Velika zahvala gre tudi vsem pevskim zborom in družinam, ki so nastopile, vsem ki ste kakorkoli pomagali pri pripravi koncerta ter seveda množičnemu občinstvu.

Nekaj slik s koncerta pa najdete v naši foto galeriji >>

Zapisal: Ilija Medič

22.12.2009 - Voščilo - odsek varstva narave !!!

Ne vrednoti svojega življenja
le po uspehih in neuspehih na svoji poti …
Raje sprejmi vse, kar ti pride na pot.
Uživaj v cvetlicah, prepusti se sončnim zahodom,
smehu majhnih otrok, dežju in ptičjemu petju.
Vse to vsrkaj vase.
Ni poti do sreče, sreča je pot.

(Pam Brown)

Spoštovani planinski prijatelji! Želim vam mirno in lepo praznovanje božičnih praznikov, v letu, ki trka na naše duri, pa obilo zdravja, sreče in lepih doživetij v naravi ter varen korak v gorah.

Varuhinja narave: Sonja Mlakar

11.12.2009 - 11. december - Mednarodni dan gora

Leto 2002 je bilo razglašeno za Mednarodno leto gora. Isto leto je Generalna skupščina OZN razglasila 11. december za Mednarodni dan gora. Vsako leto naj bi se na mednarodni ravni v okviru dejavnosti Mednarodnega dneva gora obravnavala izbrana tema. Leto 2009 pa nima posebnega okoljskega predznaka, Generalna skupščina OZN je to leto razglasila za Leto astronomije.

Potrebno je, da se vsi zavedamo pomena gora. Gore so območja, ki nudijo domovanje številnim vrstam živali in rastlin. Mnoge med njimi so redke in ogrožene. Zato jim moramo omogočiti obstoj in nadaljnji razvoj z ohranitvijo njihovega življenjskega okolja. Poleg tega imajo gore pomembno vlogo pri oblikovanju podnebja in padavinskega režima na našem planetu. Sneg v gorah in ledeniki so pomembna zaloga vode- toda, le ti izginjajo, kar je očiten pokazatelj sprememb podnebja.

V Sloveniji se z varovanje okolja, narave in kulturne dediščine že vrsto let ukvarja Planinska zveza Slovenije in Komisija za varstvo gorske narave.

Članke odseka varstva narave PD Blagovica si lahko preberete na naši strani varstva narave >>

Varuhinja narave: Sonja Mlakar

01.12.2009 - Jesenski Podlesek

Ko na travnikih vidimo nežno vijolično cvetoči jesenski podlesek, vemo, da se je poletje dokončno poslovilo in da je nastopila jesen. Podlesek je opazen tudi zato, ker je ena zadnjih rastlin, ki se je odločila zacveteti v tem jesenskem času. Je podoben spomladanskemu žafranu, zato nekateri zmotno mislijo, da gre to za eno in isto rastlino. Spomladanski žafran spada v skupino irisovk, prašniki se uporabljajo za začimbe in barvila. Jesenski podlesek pa spada med lilijevke in je strupen zaradi strupenega alkaloida kolhicina. Ob pravilni uporabi pa je lahko podlesek tudi zdravilen, saj so ga že v srednjem veku uporabljali za lajšanje bolečin. Zdravilna so semena. Jesenski podlesek pa je značilen še po tem, da cveti jeseni, spomladi pa zrastejo listi in plodovi. Zato so že stari Rimljani rekli podlesku »sin pred očetom«.

Varuhinja narave: Sonja Mlakar

02.11.2009 - Blog Planinskega društva Blagovica

Da bodo informacije o delovanju našega društva čim bolj aktualne in raznovrstne, smo se odločili, da dodamo naši internet strani še spletni blog, ki ga najdete v meniju pod zavihkom "ostalo" ali pa direktno na internet strani:

http://planinskodrustvo-blagovica.blogspot.com

 

 

 

 

Zapisal: Ilija Medič

25.10.2009 - Pohod na Smrkovec - Komen

V nedeljo 25.10.09 smo se v meglenem jutru zbrali pri planinskem kozolčku planinci, ki smo se odločili za pohod po grebenu Smrekovec- Komen. Z lastnim prevozom smo se odpeljali proti Štajerski, sončku naproti. Mimo Mozirja, Ljubnega ob Savinji smo se pripeljali do doma na Smrekovcu.

Smrekovec je edino vulkansko pogorje v Sloveniji. Včasih je bil aktiven vulkan Smrekovec, zato najdemo tu kamnine, ki so produkt lave in pepela. Značilni kamnini sta andezit in andezitni tuf. Zaradi neapnenčaste, kisle podlage tu uspevajo rastline, ki jih drugje v Kamniško-Savinjskih Alpah ne najdemo. Rastlinstvo je najbolj bujno spomladi in v začetku poletja. Tu najdemo kar 358 vrst rastlin, med njimi je 26 ogroženih vrst. Najbolj značilne so: alpska zvončnica, potočna sretena, brkata zvončnica, kochov svišč, beli kosmatinec, kuštravi in najmanjši jeglič ter različne praproti. Zaradi kisle podlage tu bogato uspevata borovnica in brusnica. Na severnem pobočju Smrekovca raste tudi nekaj primerkov dreves cemprina, to je tako imenovani švicarski bor, ki spada v skupino belih borov. Cemprin raste predvsem v Alpah južne Francije, Švice, Avstrije, pri nas pa je zelo redek. Ko hodimo po večinoma smrekovem gozdu, opazimo še eno značilnost tega pogorja-to so posebno velika mravljišča.

Smrekovško pogorje je uvrščeno v Naturo 2000, zaradi štirinajst evropsko pomembnih vrst ptic, kot so: mali skovik, divji petelin, koconogi čuk, gozdni jereb, ruševec, planinski orel. Vse te ptice so zelo občutljive na hrup, zato je na tem območju velik problem, kako preprečiti vožnje z motornimi štirikolesniki in pozimi z motornimi sanmi.

Včasih je bil Smrekovec znan tudi po oglarjenju. Čeprav se v tem času narava že odpravlja k počitku in nismo videli veliko rožic, smo uživali v lepem in toplem jesenskem pohodu. Za ogled zanimivega rastlinstva smrekovškega pogorja, pa bi lahko v bodočnosti ta izlet ponovili v zgodnjem poletnem času

Več o pohodu najdete v foto galeriji >> (Foto: Tomaž Alič in Sonja Mlakar)

Varuhinja narave: Sonja Mlakar

17.10.2009 - Seminarska naloga varuhinje gorske narave: Rokovnjaška pot

Po končanem tečaju za varuhe gorske narave imamo slušatelji še nalogo, da naredimo seminarsko nalogo. Vsebovala naj bi temo, ki je povezana z matičnim planinskim društvom. Kot članica PD Blagovica sem za nalogo opisala našo Rokovnjaško planinsko pot. Pot smo svečano odprli 1998 leta, na peto obletnico društva. Rokovnjaška pot je dolga 58 km, ima 13 kontrolnih točk, kjer so vpisne knjige in žigi.

Pri PD Blagovica lahko dobimo Dnevnik Rokovnjaške poti, kamor vtisnemo žige. Vsak pohodnik, ki prehodi celotno pot, dobi spominsko značko. Pot časovno ni omejena. Večinoma poteka po mejah občine Lukovica, kamor spada tudi Blagovica.

Pot se imenuje po Rokovnjačih, to so bili dezerterji iz vojaških služb in vojaški begunci. Pojavili so se v 18. stoletju. Rokovnjaštvo je neke vrste razbojništvo, saj niso imeli drugega vira preživljanja, kot ropanje in kraje pri okoliških kmetijah. Skrivali in gibali so se po hribih Črnega grabna.

Več zanimivosti pa si lahko preberete v seminarski nalogi: Rokovnjaška pot (pdf, 3,79 MB) >>

Varuhinja narave: Sonja Mlakar
 

klikni na sliko za datoteko >>

04.10.2009 - Pohod in tek za krof v Krašnji 2009

V nedeljo 4. oktobra smo se spet odzvali vabilu ŠD Krašnja ter se udeležili že 16. pohoda za krof. Obenem je bil organiziran tudi že 24. tek za krof, katerega se je udeležilo tudi nekaj članov našega društva. Zbrali smo se zjutraj ob 9:00 uri pred gasilskim domom v Krašnji, od koder smo se odpravili na dobrih 10 km oz. nekje dobre 2 ure in pol dolgo pot. Na koncu pa nas je kot vedno čakal krof in topel čaj.

Kako je bilo na pohodu za krof si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Vodniško izletniški odsek

20.09.2009 - Utrinki s 4. kolesarskega izleta v letu 2009 - Vzpon na Limbarsko Goro

V nedeljo 20.9.2009 je potekal 4 letošnji kolesarski izlet. V Blagovici smo startali ob 11-ih s šestimi kolesarji. Že v Zgornjih Lokah sta se nam pridružila še dva. V oblačnem in rahlo hladnem vremenu smo kolesarili po glavni cesti do Spodnjih Lok, od tam pa smo jo mahnili po strmih klancih proti Limbarski Gori. Klanci so nam dodobra ogreli mišice, zato smo si vmes privoščili kakšno pavzico za oddih in da smo lahko malo poklepetali. Čas je hitro minil in v dobri uri smo bili že na Limbarski Gori. Za nameček nam je na vrhu posvetilo še toplo sonce, ki nas je ob toplem čaju ogrelo za adrenalinski spust v dolino.

Več o vzponu najdete v foto galeriji >>  (GKO PD Blagovica)

Zahvalil bi se vsem kolesarjem za udeležbo na 4. letošnjem izletu.

Načelnik: Igor Trdin

13.09.2009 - Izlet v neznano 2009

Naš vodnik Marjan Cerar, ki že nekaj zadnjih let pripravlja izlet v neznano skupaj s svojo ženo Mojco Cerar, nam je najprej na avtobusu dal nekaj namigov za ugotavljanje kam nas letos vodi izlet v neznano. Pravilno so ugotovili tisti, ki vedo kje so požigali čarovnice, odgovor je seveda grmada. Pa ne grmada iz suhih veja ampak Grmada nad Velenjem. Torej pot nas je vodila najprej na Grmado in nato še v rudarsko Velenje, kjer smo si ogledali zelo zanimiv muzej premogovništva.

Kako je bilo na našem izletu pa si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Vodniško izletniški odsek

06.09.2009 - Utrinki s 3. kolesarskega izleta v letu 2009 - Iz Blagovice na Jezersko

Na tretjem kolesarskem izletu letos, ki je potekal v nedeljo 6.9.2009 iz Blagovice do Jezerskega se nas je zbralo 14 kolesarjev. V Blagovici nas je štartalo 9 kolesarjev ob 8.40 v sončnem vremenu. Vozili smo po glavni cesti skozi Črni Graben do Doba, kjer se nam je pridružila ena članica. Kmalu smo v Radomljah zavili na jutranjo kavico. Tam sta se nam pridružila še dva kolesarja s katerima smo odrinili mimo Kamnika do Križa, kjer se nam je pridružila še ena članica. Naš član Tomaž nam je nato pokazal prelepo pot skozi Komendsko Dobravo in kaj kmalu smo prišli blizu Cerkelj, kjer se nam je pridružil še njegov kolega. Skupaj smo se skozi Olševek odpravili do Predvora in kilometer za njim napravili pavzo pred vzponom proti Jezerskemu. Ob lepi reki Kokri smo si malce odpočili in napolnili želodčke z dobrotami iz nahrbtnika. Izlet smo nadaljevali po lepo speljani cestici ob reki Kokri, pot pa se je začela vse bolj vzpenjati. Vmes smo srečevali številne kolesarje in si ogledovali tamkajšnje prelepe razglede. Klane cje postajal vse hujši zato smo bili veseli ko smo zagledali napis na cestni tabli Zgornje Jezersko! Še kak kilometer ali dva nas je ločil od našega cilja...a nas je tudi tam nekaj presenetilo...treba je bilo prekolesariti še en dodatni kilometer zaradi obvoza do gostišča pri Planšarskem jezeru. Tam pa nas je pričakalo sonce in zadišalo je po okusnem nedeljskem kosilu, kar so kmalu lahko občutile tudi naše brbončice. Po dobrem vzdušju in napolnjenih želodčkih smo naredili še skupinsko sliko za arhiv in se strinjali da smo kljub kakšni boleči mišici preživeli lep kolesarski dan.

Več o izletu najdete v foto galeriji >>

Na koncu bi se zahvalil Bojanu za pomoč pri organizaciji izleta in za prevoz koles nazaj v Blagovico, Markotu iz PGD Blagovica za prevoz kolesarjev iz Jezerskega v Blagovico ter Tomažu za vodenje izleta po lepih poteh tik pod pobočji Kamniških alp. Hkrati pa tudi zahvala vsem udeležencem na izletu za lepo vedenje na cesti. Upam da ni bilo prenaporno in da se kmalu vidimo na naslednjem izletu.

Načelnik: Igor Trdin

31.08.2009 -  Vabilo na 3. kolesarski izlet v letu 2009 - Iz Blagovice na Jezersko

Tretji letošnji kolesarski izlet bo potekal v nedeljo 6.9.2009 od Blagovice do Jezerskega. Štratali bomo ob 8.30 pred planinskim kozolčkom v Blagovici. Pot nas bo vodila po glavni cesti do Domžal, kjer bomo zavili mimo Mengša in Komende do Cerkelj na Gorenjskem. Naprej se bomo peljali do Preddvora od tam pa po dolini reke Kokre do Planšarskega jezera nad Zgornjim Jezerskim. Na cilju je predvideno skupno kosilo v gostilni pri jezeru, ki bo stalo 10-15€ odvisno od želja posameznikov. Organiziran je prevoz koles in kolesarjev nazaj do Blagovice s kombiji. Kdor želi se nam lahko pridruži tudi med potjo, če mu to bolj ustreza, kljub temu pa prosimo da nam to sporočite na spodnjo številko.

Pot je dolga 65 kilometrov in je srednje zahtevna, saj se od Preddvora do cilja dvignemo za 400m. V celoti pa pot poteka po asfaltirani cesti. Trasa in profil poti sta prikazana na sliki desno.

Zaradi organizacije prevoza in rezervacije prostih mest v gostilni pri jezeru so potrebne predhodne prijave na tel. 041/959 893 (Igor) do četrtka 3.9.2009. Tako kot na dosedanjih izletih tudi tokrat upoštevamo vsa navodila za varno vožnjo na naših izletih, napisana tudi na tej spletni strani.

Upam da se vidimo v nedeljo v čim večjem številu in v lepem vremenu. Lep pozdrav.

Klikni na zemljevid za povečavo

   

»Se vidimo na kolesih«

 

Načelnik: Igor Trdin

28.08.2009 - Tek na Špilk 957m - galerija

Letošnji občinski praznik občine Lukovica, smo 28. avgusta otvorili planinci PD Blagovica s tekom na Špilk, ki je najvišji vrh naše občine. Prijavilo se je pet tekačev v vseh starostnih skupinah. Start je bil s Trojan ob 17:00 uri. Na vrh Špilka je najhitrejši tekač, Igor Trdin, pritekel v nekaj več kot 50 minutah. Njemu so sledili še vsi ostali tekmovalci.

Čestitke vsem tekačem za neizmeren pogum in voljo. Prihodnje leto se spet srečamo na vrhu Špilka,
upamo da še v večjem številu.


Več s teka si lahko ogledate v foto galeriji >>

Organizator teka: PD Blagovica




 

Več o letošnjem občinskem prazniku občine Lukovica, si lahko preberete tukaj.

23.08.2009  - Kolesarski vzpon na Mangart 2009

23.08.2009 sva se z načelnikom naših kolesarjev ob 10:00 uri pognala Mangartskemu sedlu naproti. Velika množica tekmovalcev je zagrizla v strmino. Pot je dolga 17,5 km, prevoziti pa je treba tudi 1542 višinskih metrov. dan za vzpon je bil kot naročen, tako da pritiskanje pedal v 9,6 % povprečne strmine ni bil prevroč. Serpentine so ostajale za nama, višino sva pridno pridobivala in v 2 urah napora prevozila ciljno črto. Kljub mrazu na sedlu je bilo zadovoljstvo popolno, saj prevoziti Mangart pomeni prevoziti kraljevo etapo naših gorskih vzponov.

Poglejte si fotografije s kolesarskega vzpona na Mangart.

Zapisal: Bojan Pustotnik

28.08.2009 - Tek na Špilk 957m - najvišji vrh občine Lukovica - 2009


V A B I L O

Kdaj: v petek, 28.08.2009

Zbor: ob 16:30 uri pred planinskim kozolčkom v Blagovici

Trasa: Trojane – Špilk, 8 km, višinska razlika 350 m, proga poteka po makadamski cesti, zadnji del pa je po planinski stezi

Kategorije: moški do 25 let (od leta 1983), moški od 25 do 50 let (rojeni od 1958), moški nad 50 let ter posebej ženske

Kolajne: V vsaki skupini prvi trije prejmejo medalje, skupni zmagovalec  v moški in ženski konkurenci pa še pokal

Štartnina: štartnine ni

Navodila: Za tekmovalce so preskrbljeni napitki ob progi in prevoz na start. Vsak teče na lastno odgovornost. V primeru dežja se tek prestavi za nedoločen čas. Ostala morebitna navodila bodo dana pred tekom.

Organizator: PD Blagovica

» S e   v i d i m o   n a   Š p i l k u «
 

19.08.2009 -  Utrinki z 2. kolesarskega izleta v letu 2009 - S kolesi okrog Šmarne gore

Za naš drugi kolesarski izlet, ki je potekal 19.8.2009,se nas je zbralo 12 kolesarjev. Štartali smo ob 17.00  v Mengšu. Naša kolesarska pot je peljala iz Mengša mimo Kosez, Šinkovega turna, Sela, Šmartna pod Šmarno goro,Tacna, Smlednika, Vodic, Bukovce, Utika in nazaj v Mengeš. Prevozili smo 39 km v dobrih dveh urah. Zahvala vsem udeležencem za udeležbo, kljub vročem popoldnevu in nasvidenje na tretjem kolesarskem izletu.

Z lepimi pozdravi: vodnica Tatjana.

 

Tudi v svojem imenu bi se zahvalil vsem kolesarjem za udeležbo na izletu, prav tako pa gre zahvala Tatjani za zamisel in organizacijo izleta pa tudi postrežbe na koncu ne smem pozabiti. Upam da bo 3. izlet letos čim prej in da se zopet vidimo v takem številu kot na drugem.

Več o izletu si lahko pogledate v  foto galeriji >>

Načelnik: Igor Trdin

15.08.2009 - Utrinki s dvodnevnega potepanja po kriških podih

Z mladino smo se tokrat potepali po Kriških podih. Iz Vrat preko Sovatne nas je kaj hitro pozdravilo sonce in vročina. Strmina, vročina, sneg v kotanjah, krasni razgledi in že smo bili na sedlu. Sledil je spust do Pogačnikovega doma na Kriških podih. Nekateri so pospali, nekateri osvojili vrh Pihavca, pri večerji pa smo se zopet zbrali, si pripravili ležišča in šli spat. Skupna ležišča so zelo zanimiva, le kratke noči so v planinskih sobah. Lepo jutro, še lepši dan mi pa že strumno korakamo Bavškemu gamsovcu naproti. Malo plezanja po zavarovani poti, nato pa dolg spust v dolino Vrat. Analiza ture je bila pri "Mišotu" v Lukovici, kjer smo ugotovili, da se naslednje leto zopet srečamo. Pohod so vodili Joži, Peter in jaz, pardon Bojan.

Več o potepanju si lahko pogledate v naš novi foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

09.08.2009 - Pohod na Bogatin in Mahavšček

Dan je obetal samo najlepše. Hladno jutro, na nebu brez oblačka. Kolona je zbrana, da krene proti Komni oziroma koči pod Bogatinom. Označene serpentine ti že takoj na začetku povedo, da jih bo veliko, vendar korak za korakom, meter za metom in že se je skozi veje pokazal dom na Komni. Ko smo prišli iz gozda je že zadišalo po kavici v domu. Malica, par besed in že smo bili zopet v koloni proti Vratcom. Tu so nekateri obstali, se polegli v travo med planike, drugi so se podali do Bogatina, tretji, tisti najbolj hrabri pa še do Mahavščka. Na povratku nas je zopet prijazno sprejel dom pod Bogatinom, čakale pa so nas še tiste dolge serpentine. Vleklo se je kot bi jih kdo pred nami risal. Saj ni bilo tako hudo, vsi smo prišli na cilj, v dolino, si zaželeli srečno vožnjo v upanju, da bo kmalu nov pohod.
 

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

20.07.2009 - Bos na Špilk

Šele zadnjih 100 in nekaj let človek uporablja čevlje. Pa jih res nujno potrebuje ? Kako pa so hodili včasih, ko jih ni bilo ? Vprašanj je morje, dejstvo pa je, da od kar imamo čevlje imamo žulje, otiščance, kurja očesa ..., je bilo v času ko čevljev ni bilo za vse isto ? Planinci smo sklenili, da poizkusimo hojo brez čevljev. Naša pot je bila kar lepa, malo trave, gozdna steza, malo korenin, malo kamenja, pa ne predolga. Mladi, stari, po srcu mladi, vsi smo sezuli čevlje, no skoraj, in se bosi podali iz Senožet do našega bivaka na Špilku. Na začetku je malo pikalo, malo bolelo, nato pa smo se kar navadili in jo strumno ubrali do bivaka. Še več, tudi vračali smo se bosi, le zemlja je bila mrzla. Na koncu smo ugotovili, da je hoja po planinskih poteh najboljša v planinskih čevljih a se bomo kljub temu še kdaj odpravili bosi na kak manjši hrib, ki bosi nogi to dopušča.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

19.07.2009 - Grintovec in dan Kamniških planin 2009

Dan Kamniških planin - želje so bile, da bi se iz Špilka v štirih dneh peš pridružili proslavi na Kokrškem sedlu, vendar proti naravi se pač ne da. Za nedeljo sva ostala samo dva, ki sva se navsezgodaj podala v strmino proti koči in naprej proti najvišjemu vrhu Kamniško-Savinjskih Alp, proti Grintovcu 2558 m. V res krasnem, za hojo idealnem vremenu sva dokaj hitro dosegla zaželeni vrh, nato pa se vrnila do sedla na prireditev. Lepa slovesnost, ki Kamniškemu MDO-ju in društvu daje čast in spoštovanje, le planincev je vse manj, ki so pripravljeni priti na takšno prireditev, čeprav se jo lahko združi z kakšnim odmevnim vrhom. Kakor koli že, lep dan se je vtisnil v malih možganih v spomin, naslednje leto pa zopet Kamniško sedlo itd. ...

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

17.05.2009 - Treking po Krku od 15. do 17. maja 2009

Tokrat "samo" tridnevno potepanje po nam zelo znanem Krku. Vsako jutro start praktično z morja, nato pa v višine. Ne takšne kot smo jih vajeni pri nas, pač pa višine, ki so okoli letoviškega mesta Baška na Krku. Osvojili smo Škuljice 2 m, tu je treba povedati, da smo bili med tem še na Bagu, ki meri kar 181 m, nato je bil naš cilj plato meseca in vrh Hlam, ki pa že meri 461 m nad morjem, zadnji dan pa smo bili najviše 10 m nad morjem, saj smo ob obali iskali skrite zalivčke oziroma šli smo do Uvale Vržice. Prijetno sonce, morska klima, kopanje v morju, ki je imelo že 21 stopinj, vse to je prispevalo k zelo prijetnemu razpoloženju in druženju. Z mislijo, da naslednje leto treking ne sme manjkati, smo se zadovoljni, polni vtisov vrnili domov. Tokrat smo se za vas trudili: Joži, Petra, Igor in moja malenkost, seveda pa hvala vsem, ki ste bili z nami.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

26.04.2009 - Boskovec 2009

Pod vodstvom Mirota in Anice Podbelšek smo se tokrat podali na Golte, točneje na Boskovec. Zima je še malo opletala z repom, kar pa nas ni motilo, saj so nas premamile čudovite pomladanske rože in svež zrak. Višino smo pridno nabirali, ko pa smo na povratku pristali v topli koči na Golteh se ni nobenemu več mudilo. Dobrote planinskega doma po naporni turi so vedno dobrodošle. Pa vendar vsega lepega je enkrat konec in tudi mi smo zakorakali v dolino proti avtom. Čas slovesa je obenem tudi čas načrtov ponovnega snidenja. Nasvidenje do prihodnjič.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

24.04.2009 - Čistilna akcija - april 2009

Vsako leto čistimo, vsako leto urejamo našo okolico in poti le da nas je tistih ki se čutimo odgovorne za okolje zelo malo. Preko 150 nas je v društvu, na delovnih akcijah pa nas je zelo malo. Stalno eni in isti. Imam občutek, da se čutimo dolžne pospraviti "za sabo" kot, da sami svinjamo. Razveseljivo je to, da je vse manj nesnage na naših poteh. Ljudje, še zlasti planinci, so vse bolj osveščeni in prav je tako. Pa vendar, s prisotnostjo na akciji pokažete spoštovanje do okolja in do organizatorjev. Verjemite, če tega ne bi počeli, bi zagotovo hodili kot po smetišču, tako pa lepa okolica vpliva tudi na druge in če je nekje lepo, potem ponavadi ne odmetavamo smeti, če pa je vse polno nesnaga, potem kakšna stvar kar sama pode od nas. V upanju, da se naslednje leto vidimo v večjem številu, vas lepo pozdravljam.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Bojan Pustotnik

06.04.2009 - Utrinki s 1. kolesarskega izleta v letu 2009 - Gradiško jezero

Bil je prekrasen dan, ravno pravšnji za aktivnosti v naravi. In kaj je lepšega kot da skočiš na kolo in se odpelješ dogodivščinam naproti... V nedeljo 5.4.2009 se nas je ob 11.00 uri pred kozolčkom zbralo 9 zagnanih kolesarjev, med njimi tudi tri pogumna dekleta. V sončnem vremenu smo se odpeljali po glavni cesti proti Ljubljani, prek Negastrna zavili v Moravče, se naprej podali do Gradiškega jezera, ki smo ga obkrožili. Izlet smo zaključili z lahkotno vožnjo proti Blagovici, kamor smo prispeli ob 13.20 uri.

Zahvalil bi se vsem kolesarjem s prvega izleta za udeležbo in upoštevanje pravil varne vožnje. Upam da se nam boste pridružili še drugi.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Načelnik: Igor Trdin

13.04.2009 - V A B I L O :  Planinska maša na Golčaju


Tradicionalna planinska maša na Golčaju, na velikonočni ponedeljek.

Na velikonočni ponedeljek planinci PD Blagovica vsako leto pripravljamo pohod na Golčaj, k planinski maši, ki jo blagoviški župnik Jože Vrtovšek namenja vsem planincem, pohodnikom in alpinistom za varen korak v gorah ter v spomin vsem v gorah ponesrečenim planincem.

Če ste se pripravljeni z nami povzpeti iz Blagovice do cerkve na Golčaju, se nam pridružite na velikonočni ponedeljek 13. aprila 2009, ob 15:00 uri pri planinskem kozolčku v Blagovici.

Pohod vodimo vodniki PD Blagovica, dodatne informacije na tel. 041/710-681 (Bojan)

Zapisala: Ilija Medič

04.03.2009 - Članek iz Rokovnjača: Občni zbor Planinskega društva Blagovica

Naš letošnji občni zbor je bil malce drugačen. Za začetek smo spremenili prizorišče, saj smo se iz dvorane kulturnega doma preselili v telovadnico podružnične šole v Blagovici, ki smo jo spremenili v pravo kulturno prizorišče.

Svetla, topla in predvsem prostorna dvorana je celotnemu občnemu zboru dodala povsem drugačen pridih. Ne samo ambient, ampak tudi sam potek je bil »bolj moderen«, saj smo tokrat uporabili novo tehnologijo. Naši gostje letos poročil niso samo slišali, temveč so jih lahko tudi videli. Vsako poročilo je namreč spremljala projekcija fotografi j na velikem platnu. Za pravo popestritev programa in presenečenje pa je poskrbel mladinski odsek. Mladi planinci,ki obiskujejo planinski krožek, so si domislili, da bi imeli svojo himno. Izbrali so si Kekčevo pesem, priredili besedilo, nam jo zapeli ter z njo navdušili celo dvorano. Gostje so bili vidno zadovoljni in v spominu so mi ostale besede enega od njih, da ima naše društvo »najbolj literaren občni zbor« kar jih je videl do sedaj. Te besede so mi dale vedeti, da ljudje opazijo naš trud. Tudi gospod župan, Matej Kotnik, nam je namenil nekaj vzpodbudnih besed in pohvalil naše delo. In na koncu so bili vsi zadovoljni, tudi mi. Za nami je uspešno leto, polno izpolnjenih ciljev in izpeljanih načrtov in upam si reči, da bo letošnje leto, kljub gospodarski krizi, ki nam grozi, prav tako uspešno, oziroma, če uporabim besede našega predsednika društva: »Z mojimi prijatelji boste občutili krizo le v enem segmentu, da ne boste imeli dovolj časa, da bi bili vedno z nami.«

Zapisala: Maja Pustotnik, načelnica Kulturnega odseka

Klikni na sliko članka in odprlo ti bo glasilo Rokovnjač v PDF

03.03.2009 - Spletna stran GKO PD Blagovica

Gorsko kolesarski odsek je končno dobil tudi svoje mesto na naši internet strani. Na tej strani bodo objavljene vse novice v zvezi s kolesarjenjem, vabila na izlete in foto utrinki z izletov. V odseku se bodo trudili, da bo spletna stran dokaj redno ažurirana.

K podobi strani lahko pripomorete tudi vi z vašimi predlogi in kolesarskimi članki, ki mi jih lahko pošljete na e-pošto: kolesarji.pd.blagovica@gmail.com.

Več na spletni strani GKO PD Blagovica.

01.03.2009 - Sinji vrh 2009

Nekako je postal kar tradicionalen pohod za družine v pomladanskem času. Še zlasti nam se je prikupila Primorska. Čudno pa ni prav nič, saj tu sonce ojača prve sončne žarke po dolgi zimi, ki nas potem poženejo v hrib kot martinčke. Izvir Hublja, hoja proti Otliškemu oknu ne bi bila prav nič posebna, če nas ne bi vodil najmlajši udeleženec pohoda. Kljub temu, da je imel zelo kratke nogice, je nam starejšim pošteno oznojil hrbtišča. Na grebenu nas je pozdravila starka burja s svojim žvižganjem in ogled poramide in polža je bil kar hitro mimo in že smo bili namenjeni proti našemu cilju Sinjemu vrhu. Vsi ga pač nismo dosegli, saj prijazno osebje v gostišču gostom skoraj ne dovoli, da bi ga zapustili. Avtobus nas je čakal ob glavni cesti proti Predmeji in nas odpeljal v domače kraje, kjer je zima še veselo trkala po vratih.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

zapisal: Bojan Pustotnik

22.02.2009 - Maškarada v dvorani kulturnega društva v Blagovici

V nedeljo 22. februarja smo člani Mladinskega in Kulturnega odseka PD Blagovica pripravili maškarado za najmlajše in tudi za  starejše.

24.01.2009 - 16. Občni zbor PD Blagovica

Občni zbor PD Blagovica je bil letos prvič v novi dvorani (telovadnici) podružnične šole Blagovica. Več z občnega zbora pa si lahko preberete v naslednjem rokovnjaču, ki izide 27. februarja.

 

18.01.2009 - 16. Tradicionalni zimski pohod Golčaj-Špilk

Tradicionalni zimski pohod Golčaj - Špilk, ki je bil letos 18.01.2009, je bil tudi letos dobro obiskan, saj se je pohoda udeležilo 44 pohodnikov. Pohod so vodili vodniki Miro Podbelšek, Anica Podbelšek, Marjan Cerar, Peter Urankar, pomagala pa sta še Viki Urankar in Aleš Podbelšek. Pohod je bil res zimski, saj je bilo dovolj snega, le škoda, da je proti koncu bilo nekaj padavin in megle iz Senožet proti Blagovici. Start je bil ob osmi uri zjutraj, pohodniki pa so se v Blagovico vrnili okrog štirih.

Več o izletu si lahko pogledate v naši foto galeriji >>

Zapisal: Aleš Podbelšek

 

19.01.2009 - Novoletne delavnice Mladinskega in Kulturnega odseka, članek iz Rokovnjača

Ko pride mesec december, vsi ljudje hitijo okraševat svoje domove in okolico. Vse lučke na drevesih, okraski po mestu in pisane izložbe nas opomnijo, da je tu praznični mesec. Tudi v Planinskem društvu Blagovica smo želeli slediti temu prazničnemu vzdušju, zato smo se odločili, da izdelamo prav posebne okraske. Tako smo se v soboto, 20. 12. 2008, zbrali mladi planinci, da bi izdelali okraske, s katerimi bi okrasili naše sobe. Razdelili smo potrebščine in material, dali še zadnja navodila in pričeli ustvarjati. Da je bilo vzdušje bolj praznično, pa so nas iz ozadja spremljale božične melodije. Izdelali smo prisrčne pingvinčke ter snežene kepe in vse to obesili na smrekovo vejico. Da bi pričarali pravo pravljično idilo, smo vejico še poškropili s snegom. Bili smo tako zelo zatopljeni v delo, da smo celo pozabili na malico in šele ko so začeli prihajati prvi starši, smo začutili, da so naši želodčki nekam prazni. Pa nič zato. Smo si pa potem skupaj s starši privoščili malico in sok. Kot pravi planinci smo na koncu za seboj pospravili in se nato vsak s svojim izdelkom veselo vrnili domov ter z njim polepšali sobo.

Kmalu tudi fotografije z delavnic v galeriji!

zapisala: Maja, načelnica kulturnega odseka

24.12.2008 - Voščilo 2009 !!!

Arhiv novic !!!

<< Začetek < 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | > Konec >>
 

Stran 4 od 6

 

© 1993-2007 PD Blagovica.