NOVICE IN OBVESTILA - ARHIV 2007

 
24.12.2007 - Voščilo!



 

15.12.2007 - Delavnice mladinskega in kulturnega odseka ob 80. obletnici smrti Jakoba Aljaža

Aljažev stolp PD Blagovica.V soboto 15. decembra smo mladinski in kulturni odsek PD Blagovica pripravili skupne delavnice na temo Jakoba Aljaža, ob osemdeset letnici njegove smrti. Najbolj znana stvaritev Jakoba Aljaža je vsekakor Aljažev stolp na vrhu Triglava, zato smo se odločili, da bomo izdelovali in risali Aljaževe stolpe iz različnih materialov. Risali smo stolpe "po limonsko" kjer smo z limoninim sokom porisali bel papir, ter ga nato segreli s likalnikom, da se je pokazal motiv na papirju, izdelovali smo Aljaževe stolpe iz odpadkov (časopisni papir, zobotrebci in pločevinka), pekli sladke in slane stolpe, s katerimi smo se na koncu posladkali z obiskovalci razstave. Fantje pa smo izdelali kar 1,5 metra visok Aljažev stolp iz kartona s katerim smo se na koncu tudi slikali.

zapisal: Ilija Medič

11.11.2007 - Prvo srečanje gorskih kolesarjev v okviru PD Blagovica

V nedeljo 11. novembra smo se v Blagovici, pred planinskim kozolčkom, zbral člani društva, ki smo obenem tudi ljubitelji gorske vožnje s kolesi. Skupaj smo se podali iz Blagovice po asfaltni poti do Vrank, od tam pa po makadamski poti do Golčaja. Po kratkem odmoru na vrhu je sledil še spust po isti poti nazaj v Blagovico.

 

14.10.2007 - Pohod na Strelovec

Napoved za 14.10.2007 je bila ugodna za pohode v gore. Tudi mi smo planirali pohod in ujeli čudovit, hladen dan. Z vozili smo se pripeljali do doma planincev v Logarski dolini, se preobuli in se namenili proti koči na Klemenči jami. Po strmi poti in hladnem jutru se je prav prilegel počitek in vroč čaj v topli koči, ker pa je bil naš cilj Strelovec, smo pač vzeli pot pod noge in se podali mimo ogromnega macesna proti našem cilju. Slana, hlad, čudoviti razgledi po okolici, v daljavi nad grebenom pa sončni žarki in macesni v zlatih jesenskih barvah. Z vsakim višinskim metrom so bili razgledi lepši, seveda pa je vrh izjemen. Tu ne potrebujejo razglednega stopla, le na vrh morajo priti in se ozreti naokoli. Po malici je sledil spust na Icmanovo planino. Jesenske barve in listje na poti so nas popeljali do Plesnikove planine, od tu pa je sledil le še spust v dolino. Po šestih urah hoje, lepih občutkih, se je stopinja na zadnjici prav prilegla. Klepet ob kavi, lahko bi rekli tudi »analiza ture«, pozdrav in želja, da se čim prej na podobnem pohodu zopet snidemo. 

Poglejte si fotografije s pohoda v galeriji!

14.09.2007 - Osrednja občinska prireditev in odprtje prenovljenega trga v Lukovici

Člani PD Blagovica smo se z našim praporom udeležili občinske prireditve občine Lukovica. Letošnja osrednja občinska prireditev je bila nekaj posebnega saj je bil obenem uradno odprt tudi prenovljeni Stari trg v Lukovici. Prireditev si je ogledalo preko 1000 ljudi, nastopalo pa približno 250 občanov občine Lukovica iz različnih društev. Letošnji občinski praznik, na katerem so zaslužnim posameznikom (Alojziji Žaubi, Zdenki Pengal, Marjanu Kvedru, Stanetu Dolinšku in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Krašnja) podelili tudi plakete občine, je bil tako posvečen lukoviškemu Staremu trgu in njegovi zgodovini. Trg sta skupaj odprla župan g. Matej Kotnik in minister za okolje g. Janez Podobnik. Ob samem zaključku dve urne proslave ob občinskem prazniku pa je sledil še veličasten ognjemet.

 

02.09.2007 - Na povorki "Utrip vsakdanjega življenja v naši občini"

Ravno smo prispeli z dvodnevnega pohoda po Rokovnjaški poti, okoli naše občine, na Brdo, že smo se podali kar naprej še v povorko "Utrip vsakdanjega življenja v naši občini", ki jo je organizirala Turistična zveza občine Lukovica ob občinskem prazniku. V povorki smo skupaj z ostalimi društvi v naši občini predstavili naše delovanje. Sledil je še kulturni program, ki smo ga zaključili v rokovnjaškem gozdičku.

 

Poglejte si še ostale fotografije s povorke. (www.lukovica.si)

 

 

01.09.2007 - Dvodnevni pohod po Rokovnjaški planinski poti - 1. in 2. september 2007

Vsako leto ob občinskem prazniku pripravimo pohod in tudi letos smo ga, le da je letos bil malo drugačen. Podali smo na dvodnevni pohod po mejah naše občine, točneje po Rokovnjaški planinski poti. Prehodili smo torej skoraj 60 km v dveh dneh. Pohod pa smo zaključili na občinski povorki na Brdu nad Lukovico, kjer smo tako predstavili naše društvo.

 

Poglejte si fotografije z dvodnevnega pohoda po Rokovnjaški planinski poti.

15.07.2007 - Pohod na planino Razor in Vogel 1922m

Dne 15.07.2007 je planinsko društvo Blagovica organiziralo pohod na planino Razor in Vogel (1922m). Skupina 15 planincev se je s svojimi avtomobili odpeljala v Lom nad Tolminom. Pod vodstvom vodnikov Marjana in Mojce se je skupina namenila po nezahtevni vendar 5 ur hoje dolgi poti. Prvi postanek je bil pri koči Razor kjer je bil počitek, okrepčilo in fotografiranje, nato se je pot nadaljevala na Vogel. Dan je bil sončen, v dolini zelo vroče, v planinah pa primeren za hojo.

zapisal: Viktor

22.07.2007 - Vabilo: Dan kamniških planin na Kokrškem sedlu v nedeljo, 22. julija 2007

Planinsko društvo Kamnik vabi na proslavo s kulturnim in zabavnim programom ob Dnevu kamniških planin in ob 100-letnici otvoritvi Cojzove koče na Kokrškem sedlu, ki bo v nedeljo, 22. julija 2007 ob 11:00 uri pri Cojzovi koči na Kokrškem sedlu.

 

Dodatne informacije: Planinsko društvo Kamnik, Šutna 42, 1240 Kamnik. Društvena pisarna je odprta v ponedeljek in petek od 9. do 12. ure in v sredo od 13. do 17. ure, telefon: 01/83-91-345, e-pošta: pdkamnik@siol.net.

Informacije o zasedenosti koče na telefon koče: 051/635-549

26.06.2007 - Mladinski odsek: Potepanje po Julijskih Alpah 25.06 in 26.06.2007

Mladi planinci se že vrsto let odpravljamo na potepanje po Julijskih Alpah. Zadnjih pet let je bilo vreme tisto, ki nam ni dalo, da bi občudovali naše najvišje očake. Tokrat pa se nismo dali. Čeprav so se prijavili samo štirje, sva mentorja kljub temu vztrajala pri pohodu.

Prvi dan smo imeli čudovito vreme. Iz planine Blato smo se odpravili proti planini pri Jezeru, od tam mimo planine Dedno polje do planine Ovčarija, od tam pa ne sedlo proti Štapcam, kjer smo mi krenili desno v strmi hrib. Na sedelcu pod M. Tičarico smo odložili nahrbtnike oblekli anorake, si nadeli kape, ker je močno pihalo in se odpravili proti vrhu. Vzpon po travi je bil lahak, ko pa smo prišli na greben je nekaterim jemalo sapo, saj dobesedno 400 m pod seboj zagledaš kočo pri Triglavskih jezerih in samo jezero. Na vrhu je sledil krst, saj na tej višini še ni nihče nikoli bil. Tudi spust je bil razburljiv, saj pogled uhaja preko stene v dolino jezer kar navpično, za kamenček v mozaiku pa se je treba v dolino spustiti ob jeklenicah in klinih. Po daljšem počitku pri jezeru so se moči povrnile in vsi smo se podali na plezanje po balvanih, ki jih tu ne manjka. Po večerji smo šli še na en sprehod nato pa trudni zaspali na skupnih ležiščih. Jutro nas je pričakalo v dežju, v pravih nalivih. Nekaj časa smo vedrili v koči, ko pa smo videli, da ni drugega izhoda, smo se kljub dežju odpravili proti Komni. Ko smo na Komni vstopili v toplo koče, je bil pravi balzam za telo. Po močnejši malici in toplem čaju smo se podali še na zadnji del poti v dolino. Tudi dež je prenehal, ko je videl, da nas ne nore nič odvrniti od naše namere, da se spustimo v dolino. Pri Savici nas je čakal Ilija z gasilskim kombijem, da nas odpelje domov, še prej pa smo si privoščili pico (najboljšo od vseh jot in ričetov).

Poglejte si fotografije z našega potepanja v galeriji!

Zahvalila bi se rada Prostovoljnemu gasilskemu društvu Blagovica, ki nam je omogočil prevoz, planinskemu društvu Blagovica, ki je kril dobršen del stroškov in staršem, ki so nam zaupali otroke. V upanju, da nas bo v naslednjem letu več, mentorja Bojan in Joži.

17.06.2007 - Lepenatka in Veliki Rogatec

V sončnem jutru smo se planinci PD Blagovica odpravili na pohod na Lepenatko in Veliki Rogatec. Prvi koraki so strmo zagrizli v hrib, tako da smo se zelo hitro ogreli na delovno temperaturo. Med klepetom smo bili kar na enkrat na vrhu razgledne Lepenatke. Napoved, da bodo nevihte bi se skoraj uresničila, saj so nad nami zrasli ogromni črni oblaki in začeli groziti z neurjem. Ostalo je samo pri grožnji, nam pa se je vsake toliko časa nasmejalo sonce, ko smo grizli v sosednji hrib, proti Velikemu Rogatcu. Strma, mestoma izpostavljena pot nas je utrujene pripeljala na vrh. Tudi spust ni bil lahek, saj je bila zemlja razmočena in zelo spolzka. Pa vendar, nekoliko utrujeni polni novih vtisov smo se poslovili z upanjem na nov podvig.

Pohod sta vodila Miro in Anica Podbelšek, zraven pa so pristopili še trije vodniki našega društva.

Poglejte si fotografije s pohoda v naši galeriji!

28.05.2007 - Treking, Cres in Lošinj od 10. do 13. maj 2007

Letošnjega trekinga, tretjega po vrsti, se je udeležilo 42 pohodnikov. Člani PD Blagovica in ŠD skupine Helios smo se od 10.05. pa do 13.05. podali na prijetno potepanje po otoku Lošinju in Cresu. Nastanjeni smo bili v hotelu Aurora. Obilica hrane, ki nam je bila na voljo, nas je prisilila, da smo se še dodatno potrudili s hojo, da smo »pokurili« vse zaužite kalorije.

Prvi dan smo izkoristili za obisk nacionalnega parka Učka in se povzpeli na najvišji vrh Vojak 1400 m. Prijeten hlad v gozdu, lep pogled na morje, na vrhu trdnjava, ob povratku pa še lepo urejena učna pot, so kratki utrinki prvega dne. Drugi dan je bil najbolj naporen, saj smo se z Nerezin povzpeli na Sv. Mikula od tam pa prečili po južnem pobočju do kraja Čunski. V močni pripeki, brez sapice vetra in brez vsake postojanke smo se po 7. urni hoji močno utrujeni vrnili v hotel. Tretji dan je bil pravi balzam za noge, saj smo se peljali z ladjo na otok Unije, si ogledali mesto, nato pa imeli ribji piknik na sami ladji. Zadnji dan smo se odpeljali do kraja Beli. Poti tranmontane, beloglavi orli, labirinti iz rimskega časa, to pa je utrinek zadnjega dne.

Za zaključek smo se po kosilu s prijetnimi doživetji poslovili in si zaželeli, da se v naslednjem letu zopet srečamo na podoben način.

Poglejte si fotografije s trekinga po Cresu in Lošinju v naši galeriji!

Skupino smo vodili štirje izkušeni vodniki PD Blagovica, ŠD skupine Helios pa je pokril del stroškov nastanitve. Vodja trekinga: Bojan in Joži Pustotnik

19.05.2007 - Skupščina Planinske zveze Slovenije 2007 v Ilirski Bistrici

Planinska zveza Slovenije je imela v soboto, 19.05.2007, v Ilirski Bistrici, redno 59. skupščino PZS, ki se je udeležil tudi naš tajnik kot delegat iz PD Blagovica. Najprej je predsednik PZS g. Franci Ekar pozdravil vse prisotne delegate. Tu velja omeniti, da je bilo prisotno le 93 glasov od skupnih 268, kar prav gotovo ni dober podatek za PZS. Predsednica PD Snežnik Ilirska Bistrica ga. Darinka Dekleva je povabila vse planince na "Dan Slovenskih planincev 2007", ki bo ob 100 obletnici PD Snežnik. Po uvodnem nagovoru je sledil krajši kulturni program nato pa pozdrav gostov. Med gosti je bil tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije g. Miro Pogačar, ki je predstavil delo GRZS v prvem letu delovanja in prisotnim skupaj z  predsednikom PZS odgovoril na kar nekaj aktualnih vprašanj, ki so še odprta med obema zvezama. Z obeh strani pa je bilo večkrat poudarjeno, da reševanje v gorah klub zapletom deluje usklajeno in uspešno. V razpravi o poročilih je bil izpostavljen tudi problem vodnikov PZS, ki vodijo ture za zasebne firme, predlagano je bilo, da se naklada tiskanih Obvestil PZS zmanjša, podanih je bilo tudi kar nekaj pripombam glede premajhnega posluha PZS za problematiko planinskih društev ter še nekaj drugih pripomb, pohval in predlogov. V nadaljevanju je potekala razprava o predlogu sprememb statuta PZS, kjer so delegati podali kar nekaj opozoril glede novega statuta. Skupščina PZS je novi statut sprejela z večino glasov, sprejet pa je bil tudi popravek znaka PZS, kjer se doda poleg letnice 1889 tudi kratica »SPD« ki opozarja na nasledstvo Slovenskega planinske društva. Sprejet je bil tud predlog, da se v novem statut med aktivnosti PZS in njenih članov odslej vpiše tudi turno kolesarjenje, za katerega je med planinci čedalje več zanimanja. Na koncu pa sta bila izvoljena, na predlog predsednika PZS, tudi nova podpredsednika PZS g. Marko Goršič iz PD Podpeč - Preserje in g. Rudolf Skobe iz PD Novo mesto. PZS ima tako z njuno izvolitvijo štiri podpredsednike.

Poglejte si fotografije s skupščine PZS 2007!

Več informacij o skupščini in pomembnejših sklepih lahko dobite na uradni strani PZS in ter v gradivu za skupščino v posebnih obvestilih PZS.

26.05.2007 - Vabilo: 17. Nočni rokovnjaški pohod (Trojane - Črnivec) - 26. maja 2007

MDO Kamniško-Bistriškega območja in PD Kamnik ter organizacijski odbor rokovnjaškega pohoda vas vabijo na 17. nočni rokovnjaški pohod. Pohodniki se boste odpravili na pot 26. maja ob 20:30 uri izpred Gostinskega podjetja Trojane na Trojanah. Iz Trojan bo pot vodila preko Kozjaka na Okrog pri Motniku, čez veliko Polano na Male stene in preko Poljane do Črnivca, kjer vas bo v Gostišču GTC 902 pričakal »rokovnjaški golaž«. Pot bo dolga 41 km. Hoje pa je za dobrih 10:00 ur.

Kdor bi se želel udeležite te planinske nočne preizkušnje, lahko podrobnosti izve po telefonu: 041/754 680 (Peter Lavrič) ali preko e-pošte: jana.peter@telemach.net, kjer sprejemamo prijave za večje skupine. Prijaviti pa se bo moč tudi osebno, dve uri pred odhodom, na vpisnem mestu na Trojanah, kamor naj bi vodje planinskih skupin, zaradi poenostavljenega postopka, prinesli s seboj sezname udeležencev (ime in priimek, letnica rojstva, društvo), če skupina ne bi bila že predhodno prijavljena preko e-pošte.

Prijavnina je 10 EUR, plača pa se ob prijavi na dan pohoda (velja tudi za predhodne prijave). Prijavnina vključuje avtobusno vozovnico iz Črnivca do Trojan (za tiste, ki bodo na Trojanah pustili svoje jeklene konjičke), vodenje, zavarovanje za čas pohoda, majico z znakom pohoda, diplomo, izkaznico, krof, čaj, malico in rokovnjaški golaž. Za mladino do petnajstega leta starosti,v spremstvu staršev, prijavnine ni!

Uradno vabilo: VABILO ROKOVNJACI 2007-1.pdf (2,128kb)

04.05.2007 - Osemdeset let od smrti Jakoba Aljaža

Na današnji dan leta 1927 je umrl duhovnik, pisec, pesnik in skladatelj ter navdušen planinec, predvsem pa zavedni Slovenec Jakob Aljaž. Zelo dragocena je njegova vloga v razvoju slovenskega planinstva. Aljaž je bil nacionalno zaveden duhovnik in je v tekmi z nemško-avstrijskim planinskim društvom spodbujal gradnjo slovenskih planinskih postojank, kot so Aljažev dom v Vratih, Triglavski dom in Staničeva koča. Njegovo najbolj znano dejanje je bilo odkup zemljišča na vrhu Triglava od občine Dovje na lastne stroške. Tam je 7. avgusta 1895 postavil stolp iz debele pocinkane pločevine. V obdobju tekmovanja slovenskih in nemških planinskih društev v Julijskih Alpah je tako Aljaž najbolj zaslužen, da je Triglav ostal slovenski in je še danes simbol slovenstva. Aljaž je odpiral in popravljal tudi številne planinske poti ter pisal planinske spise. Na glasbenem področju je bil Aljaž slogovno romantik in je komponiral izključno krajše zborovske skladbe, ki jih označuje spevna in ljudsko občutena melodika, preprosta harmonija in jasna gradnja. Najiskreneje se je izpel v pesmih, ki izražajo domovinsko ljubezen in opevajo slovenske gore, kot sta Trigav, moj dom in Slovan, na dan.
Jakob Aljaž je pokopan na Dovju, svoje domoljubje pa je še enkrat potrdil tik pred smrtjo, ko je v Planinskem vestniku, ki izhaja vse od leta 1895 pa do danes, med drugim zapisal: "Srečnega se počutim, da bo moje truplo počivalo v zemlji, ki sem jo tako ljubil."

01.05.2007 - Vabilo: 12. Prvomajski pohod po Moravški planinski poti (50 km)

Vabimo vas na 12. prvomajski pohod po Moravški planinski poti, ki bo v torek 01.05.2007. Štart bo v Tuštanju ob 4:00 uri. Z lastnim prevozom se boste odpeljali do gradu Tuštanj, odkoder se bomo podali po celotni trasi 50 km dolge Moravške planinske poti. Po plačilu štartnine pohodniki prejmejo kontrolne knjižice, med pohodom okrepčilo, po končanem pohodu pa topel obrok in spominsko značko. Pot ni zahtevna, vendar je zaradi dolžine naporna in zahteva nekaj fizične in psihične pripravljenosti. Povratek na Tuštanj bo okoli 16:00 ure. Pohod je v vsakem vremenu. Oblecite se vremenu primerno. Hrana je iz nahrbtnika. Pohod za PD Blagovica vodi Bergant Franc.

26.04.2007 - Čistilna akcija

V četrtek, 26.04.2007, ob 16:00 uri je bila društvena čistilna akcija po delu Rokovnjaške planinske poti. Kljub majhni udeležbi smo očistili okolico Rokovnjaške planinske pot z eno ekipo od Dolin do Golčaja ter drugo od Krašnje preko Limbarske gore do Golčaja. Skupaj smo očistili tudi pot Golčaj - Blagovica. Skupaj smo nabrali tri velike vreče najrazličnejših smeti, ki jih odvržejo nevestni pohodniki.

09.04.2007 - Planinska maša na Golčaju (690 m)

Na velikonočni ponedeljek planinci pripravljamo pohod na Golčaj, k planinski maši, ki jo Blagovški župnik Jože Vrtovšek namenja vsem ponesrečenim planincem in pa za varen korak planincev. Če ste se pripravljeni iz Blagovice povzpeti do cerkve se nam pridružite v ponedeljek ob 15:00 uri pri planinskem kozolču v Blagovici

Poglejte si fotografije s pohoda in maše v naši galeriji!

25.02.2007 - Pohod na Kucelj na Čavnu (1237 m)

Vodniško-izletniški odsek PD Blagovica je včeraj, v nedeljo, 25.02.2007 organiziral pohod na primorsko, iz Vrtovina (180 m) v Vipavski dolini do Kucelja na Čavnu (1237 m). Organiziran je bil avtobusni prevoz iz Blagovice, zato se nas je prijavilo preko 30 planincev, ki smo zjutraj ob 7:00 stopali zaspani vendar polni energije v avtobus, z nami je pa bilo kar 7 vodnikov iz našega društva. Premagati smo morali okoli 1100 m višinske razlike, dokaj strme poti, vendar za nas Blagovške planince je to bila mala malica. Malo pod vrhom nas je dočakala megla, kateremu se je na vrhu pridružil pe veter. Iz vrha smo nadaljevali pot po zasneženi poti do Koče Antona Bavčerja na Čavnu (1242 m) kjer smo se okrepčali in nabrali energijo za spust so Predmeje. Sneg nas je spremljal dobršen del spusta proti Predmeji, tako da smo de več drsali kakor pa hodili. Tudi dež in "Babja jeza" nam nista pokvarila dobre volje katera nas je spremlajla skozi celo pot, saj je bila družba res enkratna. Na predmeji nas je čakal Avtobus, s katerim smo se zadovoljni odpeljali nazaj v Blagovico. V Blagovico smo prispeli ob 18:00 uri.

Poglejte si fotografije s pohoda v naši galeriji fotografij!

27.01.2007 - 14. redni občni zbor PD Blagovica

Planinci smo bli v teh dneh zelo pridni, saj smo imeli v soboto 14. občni zbor PD Blagovica. Udeležilo se nas je kar lepo število članov, članic in mladine ter povabljenih predstavnikov Občine, KS in sorodnih društev. Predsednik g. Bojan Pustotnik je vse planince lepo nagovoril z uvodno mislijo, Patricija in Maruša, Maja ter Erika pa so nam popestrile kulturni del večera. Ugotovili smo, da društvo dela zelo vredu, veliko se dela z mladino, še posebej je bil odmeven decemberski "Mozartov koncert", kjer so se predstavili mladi glasbeniki PD Blagovica. Predsednik je predstavil plan za leto 2007. Vodniški plan 18-ih pohodov in izletov je bogat in raznolik. Markacijsti redno opravljajo in popravljajo naše planinske poti. Ostale dejavnosti društva pa so prav tako dobro izpeljane, kot npr. v letu 2006 tek na Špilk. Pohvalna je tudi udeležba na pohodih, saj se jih je v preteklem letu udeležilo preko 450 pohodnikov, tako da je povprečje udeležbe na pohod čez 30 pohodnikov, seveda iztopata po udeležbi tradicionalni zimski pohod Golčaj-Špilk in izlet v neznano. Predstavniki KS so se nam še posebej zahvalili za donacijo ob izgradnji igrišča v Blagovici. Na koncu pa so nas pozdravili s pesmijo še Ljudski godci iz Blagovice.

 

21.01.2007 - Tradicionalni zimski pohod Golčaj-Špilk

Za nami je že 14. tradicionalni zimski pohod Golčaj-Špilk.

01.01.2007 - Novo leto 2007

Srečno ter varno v gorah

v letu 2007 !!!

vam želi PD BLAGOVICA

Arhiv novic 2007 !!!

<< Začetek < 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | > Konec >>
 

Stran 6 od 6

 

© 1993-2007 PD Blagovica.